Onet Premium

Owce i kozy

(1)
Kolejność ogłoszeń na liście
Przy domyślnym sortowaniu, na pierwszej pozycji znajduje się losowo wybrane ogłoszenie z wykupioną usługą TOP. Sekcja nie wyświetla się, jeżeli w wynikach brak jest ogłoszeń promowanych przez wykupienie usługi TOP. Poniżej w pierwszej kolejności pokazujemy ogłoszenia z punktami podbić. Im jest ich więcej, tym ogłoszenie jest wyżej.
Więcej informacji
Ukraina.Owce kozy miesne 140 zl/szt,jagniecina 3 zl/kg + 10tys.ha
Łódź, łódzkie

Ukraina.Owce kozy miesne 140 zl/szt,jagniecina 3 zl/kg + 10tys.ha

Ukraina. Owce kozy miesne 140 zl/szt, jagniecina 3 zl/kg + 10tys.ha niekoszonych nieuzytkow do zagospodarowania pod fundusze, dotacji UE. Utworzenie gospodarstw

3

Owce i kozy

Owce i kozy to zwierzęta hodowlane. Zwierzęta hodowlane to zwierzęta udomowione lub dzikie, ale hodowane w odpowiednich warunkach, czyli na przykład w gospodarstwach rolnych lub na fermach. Zwierzęta hodowlane służą jako źródło żywności – czyli mięsa, mleka, tłuszczu i jaj, oraz innych materiałów – czyli skóry, futer, tłuszczów i jaj.

Wśród zwierząt hodowlanych wyróżniane są: Zwierzęta gospodarskie, czyli bydło, świnia, owca, koza, koń, muł, osioł, królik domowy, drób, zwierzęta futerkowe i pszczoły; Zwierzęta domowe, czyli pies, kot, mysz, ryby akwariowe, chomik, szczur, papuga, królik, świnka morska; Inne, czyli renifer, wielbłąd, lama, jak, zwierzęta futerkowe; Oraz drób, czyli kura, kaczka, gęś, indyk, perliczka, gołąb, struś, bażant, przepiórka. Z tego wynika, że owce i kozy to zwierzęta hodowlane gospodarskie. Nie są one tak popularne jak trzoda chlewna czy bydło. Ale nadal owce i kozy dosyć często hodowane są przez polskich rolników. Kozy to zwierzęta, które najczęściej hodowane są na mleko. Mleko od kozy uchodzi za mało alergizujące, najbardziej podobne w smaku i składzie do mleka człowieka. Dlatego czasem matki decydują się a podawanie mleka kozy swoim małym dzieciom. Już dziś kozy nie są hodowane po to, by pozyskiwać z nich skóry czy mięso.

Z kolei owce dostarczają nam dziś i mleka, i mięsa, i wełny. Z mleka owiec produkowane są słynne oscypki, z wełny owiec – ciepłe swetry i skarpety, a mięso owiec i jagniąt uznawane jest w niektórych kręgach za przysmak. Owca to gatunek hodowlanego zwierzęcia domowego z rodziny wołowatych. Jej przodkiem były najprawdopodobniej różne podgatunki owcy dzikiej. Owca jest chętnie hodowana współcześnie, gdyż ze wszystkich zwierząt hodowlanych wymaga najmniejszych nakładów pracy. Obecnie największe hodowle owiec znajdują się w województwie małopolskim, podlaskim i wielkopolskim. W zależności od tego, czy owca jest hodowana na mięso, skóry czy mleko hodowcy wybierają odpowiednie jej gatunki. W Polsce mamy kilkadziesiąt rodzajów owiec. To na przykład białogłowa owca mięsna, corriedale owca czarnogłówka, owca fryzyjska, owca kamieniecka.