Onet Premium

Giełda bydła na ubój

(3)
Kolejność ogłoszeń na liście
Przy domyślnym sortowaniu, na pierwszej pozycji znajduje się losowo wybrane ogłoszenie z wykupioną usługą TOP. Sekcja nie wyświetla się, jeżeli w wynikach brak jest ogłoszeń promowanych przez wykupienie usługi TOP. Poniżej w pierwszej kolejności pokazujemy ogłoszenia z punktami podbić. Im jest ich więcej, tym ogłoszenie jest wyżej.
Więcej informacji
Skup bydla pourazowego na uboj z koniecznosci 508 869 814
Łowicz, łowicki, łódzkie

Skup bydla pourazowego na uboj z koniecznosci 508 869 814

SKUP BYDŁA NA UBÓJ Z KONIECZNOŚCI OWIEC KÓZ I MACIOR KNUROW na terenie woj. Mazowieckiego ŁÓDZKIEGO KUJ. POMORSKIEGO 24/7 508 869 814 789478714

1

PROGRAM DO EWIDENCJI BYDŁA - BYCZKOMAT.pl
Poznań, wielkopolskie

PROGRAM DO EWIDENCJI BYDŁA - BYCZKOMAT.pl

https://byczkomat.pl - program do SZYBKIEJ ewidencji bydła-------------------------------------------------------------------------Funkcje:★ Wydruk księgi

249

KRÓLIKI - baran francuski, burgundzki, rasy mięsne
Porąbka, bielski, śląskie

KRÓLIKI - baran francuski, burgundzki, rasy mięsne

KRÓLIKI - baran francuski, burgundzki, rasy mięsne sprzedam, tel. 604–481–018 po 18.00

Zapytaj o cenę

Giełda bydła na ubój

Giełda bydła na ubój to miejsce bądź serwis internetowym, na którym można kupić lub sprzedać zwierzęta hodowane dla pozyskania mięsa. Na giełdach bydła najczęściej sprzedaje i kupuje się byki, krowy, jałówki i cielęta na rzeź.

Najczęściej kupuje się i sprzedaje bydło żywe, ale drugą formą transakcji jest zapłata po uboju. W przypadku sprzedaży bydła żywego kwota, jaką otrzymuje sprzedający jest zależna od kategorii bydła, wagi zwierzęcia i wartości rzeźnej. Zalicza się bydło do jednej w kategorii oznaczanej literami, która jest zależna od płci i wieku zwierzęcia. Pierwsza kategoria to młodzież, czyli jałówki i buhajki o masie do 300 kilogramów i oznacza się je IR, buhajki w wieku do 2 lat oznacza się literą A, buhaje literą B, wolce – C, krowy – D i jałówki literą E. W zależności od możliwości zbytu tusz zakłady mięsne ustalają w cenniku skupu dla każdej kategorii odrębne ceny. Ceny zależne są od sytuacji na rynku globalnym, popycie i podaży na całym świecie.

Określa się stawkę za kilogram, waga żywca jest podstawą rozliczenia. Określa się wagę brutto i netto. Brutto to waga żywego zwierzęcia od której odejmuje się pięć procent i uzyskuje się wagę netto. Waga netto jest podstawą do zapłaty. Pięć procent przyjęto za wagę okarmienia. Innym sposobem rozliczenia jest zapłata według masy tusz i klasy określanej w systemie EUROP, który obowiązuje od wejścia Polski do Unii Europejskiej. Tu płaci się za masę tuszy uzyskanej po uboju, więc nie ma odejmowania procentowego i zróżnicowania na wagę brutto i netto. Ocenia się mięśnie po zdjęciu skóry. W systemie EUROP ocenia się tuszę literami E, U, R, O, P, zaś klasę otłuszczenia cyframi 1, 2, 3, 4, 5. Tej oceny dokonują specjaliści mający odpowiednie certyfikaty. Wśród bydła rzeźnego sprzedaje/kupuje się byki powyżej 600 kilogramów, jałówki powyżej 550 kilogramów i krowy powyżej 650 kilogramów, w wieku około dwóch lat, maksymalnie do 30 miesięcy.

Kupując bydło należy sprawdzić pochodzenie zwierzęcia, sprawdzając jego paszport w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Polecane jest także zbadanie zwierzęcia lub mięsa przez lekarzy weterynarii. W przypadku wątpliwości należy skontaktować się z inspekcją weterynaryjną.