Ta reklama jest wyświetlana dla wszystkich użytkowników serwisu Gratka.pl. Zmiana zasad wyświetlania tej reklamy przez użytkownika nie jest możliwa.
Reklamodawca:
Ringier Axel Springer Polska Sp. z o.o.
Ogłoszenie nieaktywne
Zamość, lubelskie

Mleko kozie wysyłam kurierem , cena z przesyłką 7 zł za litr

7
galeria

Szczegóły ogłoszenia

  • Lokalizacja Zamość, lubelskie
  • Zaktualizowane
    ponad miesiąc temu
  • Dodane
    ponad pół roku temu

Opis ogłoszenia

Posiadam nieduże ekologiczne gospodarstwo rolne a w nim stado kóz od których
doję latem około 20 litrów mleka dziennie . Mleko po udoju rozlewam do dużych 5
litrowych butelek i zamrażam .
4 butelki zamrożonego mleka koziego o łącznej pojemności 20 litrów umieszczam w
solidnej drewnianej skrzynce , okładam płytami ze styropianu , całość owijam czarną
folią pakową i wysyłam kurierem do odbiorców mieszkających na terenie całego kraju
w cenie 140 zł . Cena mleka koziego wynosi więc 7 zł za litr z dostawą do domu .
Należność za przesyłkę pobiera kurier przy dostawie .
W upalne dni warstwa styropianu chroni skutecznie mleko przed rozmrożeniem w
czasie transportu przez okres 4 dni . Mleko wysyłam kurierem zawsze na początku
tygodnia aby nie leżało ono niepotrzebnie w magazynie przewoźnika w wolną sobotę
i niedzielę .
Po otrzymaniu przesyłki , mleko w dużych butelkach należy całkowicie rozmrozić i
dokładnie wymieszać , ponieważ jego składniki podczas zamarzania odkładają się
warstwami . Po rozmrożeniu zimne mleko ma temperaturę około 2 °C . W tak niskiej
temperaturze bakterie mlekowe są nieaktywne i nie powodują jego ukwaszania .
Zimne mleko należy poporcjować czyli przelać do małych butelek plastykowych i
ponownie zamrozić . Rozmrażać bezpośrednio przed planowanym spożyciem ,
np. karmieniem dziecka . Używając kuchenki mikrofalowej mleko można szybko
rozmrozić i zagotować bez przypalenia .
Sprzedawane mleko kozie jest mlekiem surowym niepasteryzowanym i
zachowuje wszystkie witaminy w nim zawarte . Mleko po rozmrożeniu i ogrzaniu go
do temperatury 25 °C jest dokładnie takie samo jakby pochodziło prosto z udoju .
Wielokrotne mrożenie i rozmrażanie nie ma żadnego wpływu na jego smak i
zapach .
W ciepłym mleku kozim uaktywniają się pożyteczne bakterie mlekowe powodujące
jego ukwaszanie . Bakterie mlekowe mają tę cenną właściwość , że nie dopuszczają
do rozwoju w swoim otoczeniu szkodliwych dla człowieka bakterii gnilnych i dlatego
spożywanie mleka ukwaszonego w postaci kefiru jest bardzo zdrowe a dla osób z
nietolerancją laktozy wręcz niezbędne .
Aby uzyskać naturalny domowy kefir wystarczy mleko kozie pozostawić w ciepłym
miejscu na 2-3 dni . Czas ukwaszania mleka zależy od temperatury , optymalna
wynosi 35-40 °C . Z ukwaszonego mleka można robić ser twarogowy .
Do przesyłki dołączam kopię aktualnego certyfikatu gospodarstwa ekologicznego
wydanego przez jednostkę certyfikacyjną AGRO-EKO z Warszawy , która nadzoruje
moje gospodarstwo pod kątem spełnienia wymogów rolnictwa ekologicznego .
Dołączam także zaświadczenie z ARiMR o posiadaniu stada kóz i ich liczbie .
Moje stado objęte jest systemem rejestracji i identyfikacji zwierząt . Inspekcja
weterynaryjna przeprowadza w nim regularne kontrole podczas których pobierane
do badania są próbki paszy oraz próbki mleka z udoju .
Te ostatnie badane są pod kątem występowania w mleku bardzo szkodliwych dla
zdrowia człowieka dioksyn . O tym co to są dioksyny i jak ważne jest badanie
żywności na ich obecność można przeczytać w internecie wpisując hasło dioksyny .
Kupując u mnie mleko kozie masz absolutną pewność , że jest to mleko zdrowe i
nie zawiera żadnych szkodliwych substancji . Jeżeli zależy ci na zdrowiu twojego
dziecka to podawaj mu codziennie naturalne mleko kozie wyprodukowane w
gospodarstwie ekologicznym , gdzie nie stosuje się żadnej chemii , gdzie na czystej
i nie zatrutej glebie rośnie zdrowa pasza dla hodowanych zwierząt i gdzie kozy piją
czystą źródlaną wodę ze strumyka przepływającego przez pastwisko jak to widać na
załączonym zdjęciu .
Jeżeli masz wątpliwości to najlepiej skontaktuj się z osobami , które już zakupiły
moje mleko kozie , przetestowały go i ponowiły zamówienie .
Dzięki ich uprzejmości podaję kilka numerów telefonów :
Ewa z Szczebrzeszyna :
Agnieszka z Biłgoraja :
Lidia z Świnoujścia :
Mleko kozie jest produktem typowo sezonowym a jego duża podaż występuje tylko w lecie . Ja letnie nadwyżki mleka zamrażam , przechowuję i stałym odbiorcom sprzedaję także w zimie .
Dodatkowych informacji udzielam telefonicznie ( w godzinach wieczornych ) albo za pomocą poczty elektronicznej .